Tuesday, December 31, 2013

Berjalan santai di Langkawi 2013 bersama Anjung Seri

Pada 22 Nov ke 24 Nov yang lepas Anjung Seri buat julung kalinya menganjurkan acara berjalan Santai di Langkawi dengan kerjasama Kompleks Kraf Langkawi, Lembaga Pembangunan Langkawi (Lada) Dan Tourism Malaysia.

Seawal 6.00 am telah tiba di pejabat. Pendaftaran peserta yang mengikuti rombongan dijadualkan pada 6.30 am ke 7.00 am. Kali ini 2 buah  coach executive 2 tingkat terbaru yang mewah  membawa kami ke destinasi.

Bertolak lebih kurang 8.15 am. Sarapan pagi diedarkan  di dalam bas oleh pramugari manis sambil menonton movie di skrin yang disediakan boleh juga menggunakan perkhidmatan  berurut dikerusi masing-masing. Amat selesa, bagai di business class di dalam kapalterbang.

Turut sama pada kali ini adalah Chef Anuar dan Ahmad Hilmy (arkitek/penyumbang kolum Anjung Seri).

Sepanjang perjalanan hujan dan mendung di beberapa kawasan. Berhenti lunch di kawasan rehat Bkt Gantang dalam pukul 12 tghari. Masa diperuntukkan cuma 20 min di kawasan rehat gurun untuk solat, perlu segera memandangkan tiket feri dari Kuala Perlis telah ditempah jam 5 pm.

Tiba di jeti 10 minit ke pukul 4, alhamdulillah. Selepas mengarahkan supaya semua peserta berehat di kawasan menunggu, bergegas pula ke kaunter untuk mengambil tiket yang telah ditempah. 40 peserta termasuk krew dan media...bayangkan hendak mengumpulkan semuanya di pintu jeti..

Sekali lagi perlu mengumpulkan semua sebelum naik feri. Wah..bukan calang2, Kak ton...he he...

Selepas semua menaiki feri bergegas semula ke pintu utama..he he..Bala dan Prakash yang ditinggalkan dengan 4 troli barang-barang tidak dibenarkan masuk...he he..

Setelah barang2 selesai dipunggah ke dalam feri, ke tempat duduk penumpang semula untuk memastikan semuanya OK...

Alhamdulillah...selamat tiba di langkawi...setelah berpesan pada semua menunggu di dalam, ke bahagian belakang feri melihat Prakash dan Bala yang menurunkan barang..

Alhamdulillah..dipermudahkan segala urusan...teringat bisikan shidah semasa di dalam feri..." kalau u tak de..I tak tau apa  jadi,...dengan peserta, barang semua.."

Pagi Sabtu seawal 6.30am sudah berada di ruang makan untuk bersarapan bersama peserta. Lebih kurang 7.15 am ke Kompleks Kraf  menaiki bas yang telah disediakan. 

Alhamdulillah, respon penduduk Langkawi amat positif, hampir 400 peserta yang mendaftar walaupun hujun turun seakan tidak mahu berhenti.

Hujan berhenti akhirnya dan acara dimulakan dengan senamrobik. YB Datuk Ir Nawawi Ahmad, Ahli Parlimen Langkawi melancarkan acara pada pagi itu. Majlis turut diserikan dengan kehadiran Datuk Mohd Bisharuddin, Pengerusi BPSB  dan Puan Zaini Zainudin, Pengurus Besar Kanan BPSB merangkap Pengarang Anjung Seri.

Goodie bag turut disediakan bagi semua peserta yang menamatkan acara dan menyerahkan riben merah pada krew yang bertugas.

Demonstrasi masakan oleh Chef Anuar dan ceramah menghias rumah oleh arkitek Ahmad Hilmy yang juga merupakan kolumnis Anjung Seri turut menambah rencah acara kali ini. Respon yang diterima amat menggalakkan.

Cabutan bertuah merupakan acara yang ditunggu-tunggu. Ramai yang tersenyum lebar apabila nombor dipanggil dan hadiah yang diterima memang tidak mengecewakan.


Selesai acara, peserta rombongan di bawa ke sekitar Pekan Kuah . APA lagi, acara yang ditunggu-tunggu....shopping...chocolate! Chocolate! Chocolate!
 

No comments:

Post a Comment