1 Jun 2013
8 am breakfas
t di hotel. Menu yang sama, roti bakar dengan
butter. Itu saja yang selamat untuk di makan. Sham pula tidak pernah ketinggalan dengan telur rebusnya.
|
Inilah sarapan kami setiap pagi |
Terus ke
office Sham. Singgah di pasar berdekatan. Pelbagai barangan terdapat di sana. Dari kain baju, kain ela, langsir dan berbagai lagi. Masalah di sini adalah komunikasi. Langsung tidak faham Bahasa Inggeris merumitkan untuk berurusniaga. Cuma isyarat tangan digunakan, bila nak
negotiate terpaksa menulis berapa harga yang kita ingini..kelakar betul.
|
Katak yang belum dilapah kulitnya |
|
katak yang telah dilapah, masih melompat-lompat.. |
|
Seekor yang sedang dipanggang |
Di pasar basahnya pula, seekor kelihatan merata-rata, digantung,seperti daging lembu di jual di Malaysia. Katak juga banyak terdapat di sini.
Yang tak tahan tu, di satu sudut terdapat katak yang telah dilapah kulitnya, diletakkan di dalam dulang, tetapi kelihatan masih melompat-lompat..
Pengalaman menaiki cruise, menyusuri Sg Saigon, menambah rencah perjalanan kali ini. Dikenakan bayaran lebih kurang RM18 seorang, perjalanan mengambil masa selama 1 1/2 jam. Menikmati malam dari atas cruise memang mengasyikkan.
|
Air di hidang oleh anak kapal |
Dinner di Halal Saigon yang terletak berhampiran Sheraton dan berhadapan masjid.
|
Unik...church bercirikan kuil Buddha |
Prawn sweet n sour soup dan lemongrass chicken (Vietnam food), adalah menu kami malam itu.
|
Halal Saigon |
Lemongrass chicken ni rasanya sedap juga, ayam dimasak bersama serai yang dikisar. Manakala Sup Udang masam manis ni sesuatu yan berlainan yang tidak terdapat di negara kita. Masam dan manis diadun dengan begitu sebati dan
balance, supnya pula dicampur batang keladi
|
Pemandangan yang indah di waktu malam |
Berjaya juga membeli beberapa helai baju kurung. Penat betul malam tu.
|
Prawn sour soup |
|
Lemongrass chicken |
No comments:
Post a Comment